ТВОРЧЕСТВО

ПОЗНАНИЕ

А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  AZ

 


- Будинок, де я живу, купив i перебудував для своєї численної родини архiтектор, що створив храм святого Мiкулаша. Цей будинок оповитий багатьма легендами, якi я старанно вивчив. Одна з них iрунтувалась на правдi i допомогла менi знайти чудове мiсце для лабораторiї, - ви самi незабаром у цьому переконаєтесь. Але перед тим, як туди пiти, давайте нашвидку вип'ємо по чашцi чорної кави, щоб ви не заздрили своїй нареченiй.
Гримаса вченого мене трохи занепокоїла. Хотiлося попрощатися з чудним господарем та й побiгти до Єви, але допитливiсть перемогла.
Я з цiкавiстю стежив, як доктор за допомогою невидимого служника варив каву. Самi по собi вiдчинилися дверцята шафи з посудом. Пегас узяв звiдти двi чашки, вкинув у кожну по кiлька коричневих кульок i наповнив водою. Чашки поставив на письмовий стiл, простеливши перед тим паперовi серветки. Незабаром вода в чашках закипiла.
- Дякую, Фердо! - жартiвливо сказав Пегас. - Прошу - справжня турецька кава. А тих кульок не бiйтесь, це не сурогат i не аптекарський товар. Я тiльки вкрив зернятка кави особливою речовиною з глюкози, яка роз пускається протягом трьох хвилин кипiння.
Кава прекрасно пахла i була дуже смачна. Я пив, нишком оглядаючи письмовий стiл, щоб вiдкрити його таємницю. Про те, що воду довели до кипiння невидимi iнфрачервонi променi, я зрозумiв одразу ж, але мене дивувало те, що вони водночас не впливали на дерев'яну дошку стола.
I ще менi не давало спокою запитання:
- Чи послухався б мене ваш Ферда, коли б я прийшов за вашої вiдсутностi i попросив його вiдчинити менi? Я запам'ятав усе, що ви йому говорили.
Пегас уважно подивився на мене:
- Що ж, спробуйте хоч зараз!
Я вийшов до коридора, але нiякi умовляння на адресу Ферди не допомогли, потрапити назад я вже не мiг. Нарештi менi вiдчинив Пегас.
- Як бачите, я забезпечив себе вiд цiкавих i непроханих гостей,засмiявся вiн.- Ферда пiдкоряється лише моєму голосовi. А втiм, усе це тiльки забавка. Знаєте, я таки трохи вiдлюдок, тому створив собi кiбернетичного друга. Вiн далеко надiйнiший за живого. Признаюсь, я не дуже довiряю людям... Як редакторовi технiчного журналу вам не треба пояснювати, що Ферда - не якийсь там робот з руками i ногами, а всього-на-всього кiлька тисяч метрiв дроту та безлiч реле i напiвпровiдникiв. Мiй Ферда - не новина для сучасної технiки. Вiн просто дитя нової науки, кiбернетики, над якою працює весь наш iнститут. Звiсно, Ферда може зробити далеко бiльше, нiж я вам продемонстрував. Вiн регулює температуру кiмнат, обслуговує телефон i записує розмову... А що особливо важливо - вiн володiє досконалою пам'яттю,- як ви, а можливо, навiть краще. Словом, це електронно-обчислювальна машина...
Я зробив жест, що дальшi пояснення - зайвi. Пегас зрозумiв.
- Ну, гаразд. Каву допито, тепер ходiмо до лабораторiї.
Я хотiв узяти пальто, але Пегас мене зупинив:
- Пальто вам не потрiбно. Лабораторiя пiд нами.
Динценгоферiв
коридор
- Фердо, я йду працювати! - звернувся доктор Пегас до свого невидимого служника.
- Прошу, маестро! - почулося з камiна. - Заходьте. Хоч я людина без забобонiв i не боюсь невiдомого, але цього разу по-справжньому злякався. Може, у доктора все-таки є живий помiчник, який виконує всi накази?
Не встиг я опам'ятатись, як стальнi дверцята над камiном тихо вiдчинилися. З них повiльно висунулась i спустилась на килим металева драбинка.
- Дозвольте, я пiду вперед. Хiд досить-таки незвичайний, щось нiби як до курника, - виправдувався Пегас.- Але далi буде краще.
Коли я видрався по драбинцi, доктор подав менi руку, i ми опинились у маленькiй кабiнi з кiлькома кнопками на стiнах.
- Лiфт зроблено для одного, на вiдвiдувачiв я нiколи не розраховував,сказав Пегас, натискуючи на одну з кнопок. Кабiна повiльно поповзла вниз.
- Ви - перша людина, якiй я вiдкриваю свою таємницю i показую пiдземну лабораторiю,- зауважив Пегас по паузi.- Нiхто навiть не припускає, що в цьому старенькому будиночку може iснувати щось подiбне.
- А ви не боїтесь, що я як редактор можу виказати вашу таємницю?
- Нi, цього я не боюсь,- сказав Пегас з несподiваним для мене притиском.- Я довiряю вам. Знаю, що не розголосите нiчого, аж доки я сам не попрошу про це.
У мене було таке вiдчуття, наче ми спускаємось у самiсiнькi надра землi. Лiфт рухався з швидкiстю слимака i так тихо, що часом здавалося, нiби ми стоїмо на мiсцi. Та ось вiн нарештi зупинився.
- Як я вже казав, будинок переробив старий Динценгофер десь у другiй половинi сiмнадцятого столiття. Одна з легенд розповiдає, що цей будинок був колись з'єднаний з Празьким кремлем i Новим-Мєстом добре обладнаними коридорами, якi пiд час вiйн та заворушень служили запасними виходами... Прошу! Ми перебуваємо в одному з коридорiв.
Я нерiшуче пiдiйшов до затхлого, тьмяно освiтленого проходу. Краплини, що падали з стелi, тихо видзвонювали чудернацьку мелодiю.
- Динценгофер будував надiйно: минуло стiльки рокiв, а коридор дуже добре зберiгся. Десь на березi Влтави вiн закiнчується обвалом, кимось замурованим, щоб влтавська вода не залила пiдземелля. За всiма ознаками це зроблено через багато рокiв пiсля смертi архiтектора.
Пройшовши близько тридцяти крокiв, ми звернули до бiчної галереї, що кiнчалась сучасними гладенькими дверима.
Пегас витяг з кишенi ключi.
- Ферду я залишив нагорi. Тому тут змушений вiдчиняти сам. Ще один запобiжник - i можемо вступити до мого королiвства... - Вiн натиснув щось на вологiй стiнi. Дверi вiдчинились, i водночас у примiщеннi спалахнуло свiтло.
Я зацiкавлено оглядав просторе примiщення з голими бетонованими стiнами,- в ньому було повно найрiзноманiтнiших приладiв та апаратiв.
- Це ваша лабораторiя? - щиро здивувався я. У Пегаса вiд задоволення заблищали очi.
- I так i нi, в залежностi вiд того, як на це глянути... - почув я знайому вiдповiдь. - Пiдземнi коридори мої за правом прiоритету знахiдки. Апарати я позичив на складi дослiдного iнституту.
- Позичили? - перепитав я iронiчно.
- Власне, це не має значення, - холодно вiдповiв Пегас. - Коли зрозумiєте, якi важливi проблеми розв'язуються в цiй лабораторiї, то погодитесь, що спосiб, яким я дiстав необхiдне обладнання, справдi не має значення. Я працюю над двома грандiозними проблемами. Одна дасть людству необмежену силу, друга - врятує його вiд загибелi...
Слова хворого на манiю величностi анiскiльки не здивували мене.
"Знову вiчний двигун!" - згадав я бiдолашних винахiдникiв, що останнiм часом посипались до редакцiї як iз драного мiшка.
- Я бачу, ви менi не вiрите. Нi, я не божевiльний i зараз переконаю вас у цьому. Моє перше величезне завдання - оволодiти гравiтацiєю, силою земного тяжiння. Теоретично я вже розв'язав цю проблему, практично - ще не зовсiм.
- А чому ви не експериментуєте в дослiдному iнститутi? - запитав я. Адже над цiєю проблемою працюють багато вчених. Самотужки ви її не розв'яжете.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18