ТВОРЧЕСТВО

ПОЗНАНИЕ

А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  AZ

 


Млинчики з сиром, запечені в сметані, роблять так само, з тією тільки різницею, що їх укладають в сотейник, змащений маслом і посиланий сухарями. Зверху млинчики поливають маслом і сметаною і ставлять в духовку запікатись.
На 2 1/2 склянки борошна – 4–5 яєць, 200 г масла, 3–4 склянки молока, 1/2 склянки цукру.
Для начинки – 500 г сиру, 3 яйця, 2 ст. ложки сметани, 2 ст. ложки цукру, 1 ст. ложку родзинок.
Млинчики з варенням
Приготовлені звичайні млинчики намазують кожний з одного боку яким-небудь густим варенням без кісточок або фруктовим повидлом, згортають у трубочку, змащують яєчним жовтком, обсипають сухарями, підсмажують з двох боків на вершковому маслі, обсипають цукровою пудрою і подають на стіл.
На 2 1/2 склянки борошна – 5 яєць, 50 г масла, 3–4 склянки молока, 1/2 склянки цукру, 1 склянку варення або повидла, 3 ст. ложки сухарів.
Бабка з млинчиків з гречаною кашею і м'ясом
Гречані крупи перетирають з сирим яйцем, підсушують, кладуть у підсолену киплячу воду із смальцем і варять до готовності. В готову кашу кладуть масло, варене посічене м'ясо, яйця, смажену цибулю, посипають перцем і добре змішують. Укладають у змащений жиром сотейник шар млинців, зверху кладуть начинку, потім знову шар млинців, і так повторюють кілька разів, щоб верхній шар був з млинчиків. Потім обливають маслом і запікають в духовому шкафу. Подають як окрему страву або до борщу.
На 2,5 склянки гречаного або пшеничного борошна – 5 склянок молока, 3 яйця, 1 ст. ложку цукру, 1 чайну ложку солі, 1 ст. ложку жиру.
Для начинки – 500 г м'яса, 3/4 склянки гречаних крупів, 1 склянку води, 1/2 склянки смальцю, 2 стложки вершкового масла, 1 цибулину, 5 яєць.
Бабка з млинчиків і пшоняної каші
Млинчики приготовляють так само, як і для бабки із млинчиків з гречаною кашею і м'ясом (беруть тільки пшоно). Для начинки варять на воді пшоняну розсипчасту кашу і заправляють її вершковим маслом. В каструлю або сотейник, змащені маслом, кладуть млинчики, а зверху них – пшоняну кашу, яку знову покривають млинчиками, і так повторюють кілька разів, слідкуючи, щоб верхній шар був з млинчиків.
Зверху млинчики поливають розтопленим вершковим маслом і запікають в духовці. Подають як окрему страву; а також до борщу.
Для начинки – 1,5 склянки пшона, 1/2 л води, 100 г вершкового масла.

Страви з крупів і борошна
Каші
Значну кількість других страв гарячих приготовляють з різних крупів: пшона, рису, манної, гречаної тощо.
Їх необхідно 2–3 рази промити (крім манної та гречаної), кожного разу заливаючи свіжою водою. Рис, пшоно, перлові крупи спочатку промивають кілька разів теплою водою (температура 30–40 °C), а останній – гарячою (60–70 °C).
Для кращого смаку і зовнішнього вигляду готової каші, рекомендується перед засипанням крупів додавати в рідину від 50 до 100 г жиру на кожний кілограм крупів.
Щоб скоротити строк варіння каші, гречані крупи-ядро іноді підсмажують. Однак каша з підсмажених крупів хоч і буде мати хороший зовнішній вигляд, коричневий колір і добре розсипатися, на смак буде гіршою, ніж каша з непідсмажених крупів.
Кашу варять різної густоти: розсипчасту, в'язку, рідку.
Крупи при варінні треба засипати у киплячу рідину.
Норми води на 1 кг крупів при приготуванні каші наведені у таблиці.
Тривалість варіння каш з моменту закипання рідини після засипки крупів приблизно така:
Гречана розсипчаста із сирих крупів 4–5 год
Те ж, із смажених крупів 2–2,5 год
Пшоняна розсипчаста 1,5–2 год
в'язка і рідка 1 год
Перлова в'язка і рідка 2 год
Рисова розсипчаста 1,3 год
" в'язка 1 год
" рідка 50 хв
Вівсяна в'язка і рідка 2 год
Манна розсипчаста 20–25 хв
" в'язка і рідка 15–20 хв
Норми води на 1 кг крупів, л

Каша грибна чумацька
Обчищені і промиті свіжі білі гриби нарізають невеликими кусочками і обсмажують на салі до напівготовності. додаючи січену ріпчасту цибулю. Одночасно промите пшоно варять до півготовності і в гарячому вигляді змішують з обсмаженими грибами й цибулею, солять, знову змішують, ставлять у духовку і варять до готовності. Готова каша повина бути розсипчастою.
При подачі на стіл кашу посипають дрібно нарізаною м'ятою.
На 2 склянки пшона – 1 кг свіжих білих грибів, 1 1/2 цибулини, 100 г сала, 1 1/2 чайної ложки дрібно нарізаної м'яти.
Каша польова
Баранину нарізають дрібними кусочками, кладуть у підсолену киплячу воду і варять до готовності, після того додають промите пшоно і варять до готовності пшона. Зварену кашу заправляють посіченою цибулею, зеленню петрушки і салом.
На 2 склянки пшона – 1/2 кг баранини, 100 г сала, 2 цибулини, 1 ст. ложку дрібно посіченої зеленої петрушки.
Каша рисова з грибамиі маслом
Рис перебирають, промивають, кладуть у каструлю, додають підсмажені на маслі січені варені гриби, сіль, дрібно нарізаний кріп, заливають грибним бульйоном і варять розсипчасту кашу. При подачі на стіл кашу поливають розігрітим вершковим маслом.
На 2 склянки рису – 70 г сушених грибів, 1 ст. ложку дрібно нарізаної зелені кропу, 4 склянки грибного бульйону, 4 ст. ложки вершкового масла для поливання.
Каша рисова з грибами
Гриби промивають і варять до готовності, потім дрібно січуть і обсмажують на маслі. Рис перебирають, промивають 3–4 рази кип– лячою водою, кладуть у каструлю, додають підготовлені гриби, сіль, масло, дрібно нарізаний кріп, заливають грибним відваром до за-густіння, періодично помішуючи. Після цього кашу ставлять в духовку, щоб упріла.
На 2 склянки рису – 100 г сушених грибів, 5 ст. ложок вершкового масла, 1 ст. ложку дрібно нарізаної зелені кропу, 5 склянок грибного відвару.
Каша пшоняна із сушеними сливами
Варять пшоняну розсипчасту кашу з додаванням масла. Призначені для приготування цієї страви сливи промивають, заливають водою, варять до готовності і видаляють кісточки.
Зварену кашу кладуть у змащений маслом сотейник впереміж з вареними сливами, ставлять у духовку і добре прогрівають. Кісточки товчуть, поливають відваром, в якому варились сливи, проварюють, проціджують, додають цукор і доводять до кипіння. При подачі на стіл кашу поливають приготовленою підливою.
На 2 склянки пшона – 2 стложки вершкового масла, 3 склянки води для варіння каші, 200 г сушених слив, 2 склянки води для варіння слив.
Для підливи – 1/2 склянки цукру, 2 склянки відвару від слив.

Пригощаємо бабками
Бабка з рису і сиру
Рис перебирають, промивають і варять у невеликій кількості води (припускають) до готовності, додають розтерті з цукром жовтки, 3/4 взятого за розкладкою вершкового масла, промиті родзинки, пропущений через м'ясорубку сир, сіль, все добре змішують.
Приготовлену масу змішують зі збитими білками, викладають у сотейник, змащений маслом, і запікають у духовці протягом 1 год.
Запечену бабку нарізають порціонними кусками і при подачі на стіл поливають сметаною.
1 2 3 4 5 6 7 8