ТВОРЧЕСТВО

ПОЗНАНИЕ

А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  AZ

 


– Оберетесь депутатом – будете видавати свої історичні опуси за державний кошт. А зараз, втягуючи Бабая у переговорний процес, ми повинні відтягти у нього п'ять-сім відсотків голосів виборців… – розтлумачував Сливці політтехнолог.
Раптом двері розчинилися і до кімнати ввалився добряче побитий асистент. Іміджмейкер, ледь стримуючись від сміху, намагався говорити офіційним тоном.
– Я вижу, Артур, вы вполне успешно справились с заданием… Что, много народу сагитировали? – поцікавився він.
Асистент ображено подивився на шефа і жалібним голосом, зі стогонами, розповів:
– Нестор Евграфович, я этим пысьменныкам даже сказать ничего не успел. Только вошел с красным флагом…
Несподівано зраділий Сливка вигукнув:
– А, то це були ви! Мені вже розповіли, що сьогоднішнє засідання районної Спілки письменників почалося з палкої дискусії! Якийсь червоний провокатор…
Іміджмейкер сів у крісло навпроти Сливки і, не звертаючи на Артурчика більше жодної уваги, пафосно розповідав своєму клієнту-націоналісту:
– Пане Богдане, це було наше ноу-хау. Мій помічник уособлював червону загрозу, яка повинна була згуртувати ваших прибічників навколо національної ідеї. Як бачимо, – політтехнолог кивнув на стогнучого асистента, – експеримент пройшов напрочуд вдало.

5
Окрилений далекосяжною перспективою, Сливка красно подякував і пішов. Асистент лежав на дивані и тихесенько стогнав. Іміджмейкер цинічно жартував над побитим:
– Артурчик, выборы на носу, а ты тут разлегся! Куда девался твой утренний полемический задор?!
Асистент лише жалібно і ображено простогнав у відповідь. Іміджмейкер знову пожартував, по-батьківськи підбадьорюючи свого травмованого помічника:
– Ну, лежи, лежи. У тебя еще целых тридцать секунд на сборы и две минуты, чтобы добежать до проходной завода «Красный Арсенал». Там ты от имени Антикоммунистической коалиции выступишь перед трудовым коллективом с призывом отказаться от зарплаты во имя стабильности национальной валюты!
Поєднуючи пафос зі скигленням, Артурчик завовтузився на дивані і спромігся нарешті висловити наболілу власну думку:
– Нестор Евграфович, ваши эксперименты над людьми бесчеловечны! Ради пары абзацев в своей очередной монографии вы готовы послать меня на верную смерть в самое логово электората! Я уж не говорю об этих несчастных кандидатах, которых вы спариваете по коалициям, будто у нас не выборы, а упражнения по Камасутре! Ну что, тиран, вы уже все позы перепробовали!?
Нестор Євграфович заспокоїв помічника, співчутливо поляскуючи його долонею по натовчених ребрах:
– Ну ладно, ладно, герой-тираноборец. Насчет завода – это я пошутил. Кстати, насчет Союза писателей – тоже. Кто же виноват, что ты шуток не понимаешь…
Асистент зі словами:
– Не-на-ви-жу! – ображено відвернувся обличчям до спинки дивана.
Політтехнолог замислився і сказав:
– А насчет Камасутры, ты, кажется, прав. Там непременно должна быть еще такая поза – «Борьба с коррупцией».
Нестор Євграфович набрав номер телефона:
– Але? Господина Подвальского, пожалуйста.

6
Наступнного дня жодних особливих подій не було. Буденна іміджмейкерська праця. Побитий Артурчик довго вовтузився, пригадуючи вчорашні жахіття, болючі наслідки яких не давали йому заснути. Близько півночі він нарешті-таки заснув. У всякому разі – його стогін став нечутним. Нестор Євграфович дивився по телевізору чергове Рейтинг-шоу Підвальського. Ведучий сипав дотепами і пересувався по сцені, як арбітр на футбольному полі. Його кордебалет також, як завжди, був на висоті. Свою програму Підвальський почав словами:
– Злі язики стверджують: де два українці, там три гетьмани. Але події у Центральному окрузі рішуче спростовують це безглузде упередження! Сьогодні тут створена передвиборна коаліція, яку очолили Микита Симорозенко і Богдан Сливка! Цих споконвічних ідеологічних антагоністів об'єднала проблема номер один нашого часу – боротьба з корупцією й організованою злочинністю. Попросимо героїв сьогоднішнього дня на сцену.
Оркестр заграв мелодію пісні «Наша служба и опасна, и трудна». Під бурхливі оплески на сцену вийшли Сливка і Симорозенко, тримаючи високо над головою плакат «Бандитам – буцегарня!». Раптом задзвонив телефон. Нестор Євграфович, приглушивши звук телевізора, взяв трубку:
– Але! Добрый вечер, господин Бабай… Как это – не добрый?… – здивувався політтехнолог. – Ах, вы смотрите телевизор? Да не волнуйтесь вы так, досмотрите до конца!
Іміджмейкер поклав трубку і ввімкнув звук. Підвальський наблизився до кульмінації свого телешоу. Неприховано насолоджуючись цілковитою увагою зали, він пафосно, з театральними паузами виголосив:
– Судячи з останніх опитувань, Антикорупційна коаліція має всі шанси провести в парламент свого кандидата, тим паче, що ряди коаліції збільшуються просто на очах. Щойно стало відомо, що Генеральним спонсором нового політичного об'єднання погодився стати відомий підприємець Володимир Бабай. Оркестр знову вибухнув мелодією «Наша служба…». На подіум зі стелі опустився величезний портрет Бабая. Шоковані Сливка і Симорозенко розгублено завмерли.
– Вот это – действительно немая сцена, – потер долоні і задоволено констатував Нестор Євграфович.

Частина 7

Пролог
Після обіду в «Царському селі» з телевізійниками Смотрянським та Підвальським імід-жмейкер з асистентом поверталися на таксі до свого готелю. За вікном автомобіля обабіч Хрещатика в одному і тому ж напрямку рухалися великі та малі купки людей із транcпарантами і прапорами.
– Сделайте, пожалуйста, приемник погромче, – попросив водія таксі Нестор Євгра-фович, почувши початок розважально-аналітичної програми «Факти і роздуми». Йшлося про ситуацію перед виборами у різних виборчих округах столиці:
«Гаряче дихання політичної боротьби сьогодні вже нікого не залишає байдужим! Не-відворотньо наближається день виборів. Най-скандальніше розгортаються події у Центральному виборчому окрузі нашого міста. Кандидати-лідери Симорозенко, Сливка і Бабай створили одразу три політичні коаліції…»
Таксі зупинилося, оскільки з Михайлівської на Інститутську через Хрещатик рухалися колони нових – нещодавно сформованих – коаліцій. Артурчик намагався прочитати написи на транспарантах українською:
– «Антінаціоналістічная коаліція»– Сіморозенко-Бабай, «Антікомуністічна»– Слівка-Бабай і «Антікорупційна»– Сіморозенко-Слівка…
Своїми потугами він тільки розвеселив свого шефа та водія. Розплатившись, політ-технологи вийшли з авто і здолали решту шляху до готелю пішки. Увійшовши до номера, іміджмейкер одразу ж увімкнув телевізор, більшість каналів якого висвітлювали передвиборчі процеси.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48