ТВОРЧЕСТВО

ПОЗНАНИЕ

А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  AZ

 


— Хороша гра.
— Гра? Ну гаразд, тобі видніше. Але навіщо?
— Може, вона хотіла викликати співчуття? Симпатію? Довіру? Не знаю, може, вона просто тренувалася.
— Тобто? — я ледве не вдавилась чаєм, — Ти хочеш сказати, можна так зухвало брехати — заради мистецтва?
— Можна, — серйозно відповів він.
— І ти… теж так робиш?
— Я? Звичайно.
Я ковтнула свій чай і щільно стулила повіки. Що ж, я нічим не краща за них. Якщо можна дурити людей заради заліку, то заради мистецтва — це навіть шляхетно. Це викликає повагу і захоплення.
А втім, байдуже. Завтра побачимо, як Вероніка буде викручуватись. Завтра… Мабуть, змінювався тиск — жахливо хотілось спати. Я похапцем допила чай і роздяглась. Тоні традиційно відвернувся. Цікаво, підтримував образ, чи й справді стидається? Шляк, так іще гірше. Зранку я думала, що мені бракує довіри. Тепер я зрозуміла, що мені бракує Тоні. Того, котрого я знала. Ні, навряд… навряд чи, знала. Але бракує так чи так.

***

Чого ви очікуєте від свого навчання в Human Science School?
Тоні Танвьє
Я хотів би подивитись зі сторони на себе, свій досвід. Рік в новому місці, серед чужих людей, повинен допомогти мені краще оцінити власну життєву позицію, своє призначення. А ще я хотів би спробувати себе в дещо іншому амплуа, ніж мене знають вдома. Мені потрібно постійно практикуватись, що було б дуже складно в звичному оточенні.
Дафна Кролєвська
Передусім, нових знайомств, цікавих людей. Мене завжди приваблювало спілкування з людьми інших культур — адже лише так, мені здається, можна вивільнитись від звичних стереотипів, стандартів власної культури, повніше зрозуміти світ. Сподіваюсь також на нові враження, навіть пригоди, бажано, звичайно, такі, що матимуть позитивний, дидактичний ефект.

***
Алан Арт обвів нас іронічним поглядом.
— Так що ви думаєте з приводу англійської монархії?
Запала змістовна тиша.
Мушу зізнатись, ми зовсім не були готові до цього запитання. Від пана Арта слід було чекати різних підступів, хоч би й феноменології духу натщесерце, але чого раптом англійська монархія? Крім того, нас займала зовсім інша проблема — Дафна вже хвилин на п’ятнадцять запізнювалась на пару… Невже проспала? Останнім часом таке траплялося все частіше, але щоб Дафна проміняла пару Алана Арта на безсумнівну, але короткоплинну втіху ранкового сну? Дуже на неї не схоже.
Ми сиділи як на голках, а така акопунктурна терапія зовсім не сприяє виділенню дотепних ідей, котрих, схоже, очікує від нас професор. Не міг він не помітити відсутності своєї найбільшої прихильниці, а отже, очевидячки, знущався. Що ж, професор Арт в своєму амплуа.
— Невже монархія, як феномен антимодернізму, ніколи не викликала у вас зацікавлення?
Ми похмуро мовчали.
— А дарма… Англійська монархія, з точки зору сучасної міфотворчості — явище унікальне. Розмах цього проекту просто вражає… Голівуд, порівняно з ним, — вовтузня в пісочниці.
Пан Арт пройшовся вздовж класу.
— Як ти думаєш, Еван, кому це потрібно?
— Певно, королівським покоївкам і камердинерам, — похмуро відповів той.
— А-а, змова покоївок! — заусміхався пан Арт, — Ну звісно, є й така версія. А ти як гадаєш, Ганс?
Ганс нервово прокашлявся.
— Олігархам, котрі утримують партію торі?
— Або мафіозним кланам з партії лейбористів, котрі контролюють олігархів, котрі думають, що утримують партію торі? — єхидно мовив професор, — А якщо забути про політику? Пофантазувати?
— Музейним працівникам? — подала голос Ангела.
— Гм, варіант. Уявіть собі, Великобританія — найбільший музей під відкритим небом. Мільйони експонатів, тисячі кваліфікованих працівників, котрі, можна сказати, життя поклали задля служіння історії…
Я так і не зрозуміла, знущається він чи мріє вголос.
— А може це — експеримент? — поцікавилась я, — Великий соціальний експеримент?
— Безперечно, — серйозно мовив професор, — Як і багато інших державних устроїв. Втім, мені імпонує сама ідея — нескінченний, необмежений у часі й бюджеті експеримент… І ніякої комісії з професійної етики! Ніякого готторнського ефекту!
Професор, схоже, геть замріявся. Нарешті він тяжко зітхнув і повернувся до прозаїчних реалій.
— Ну гаразд. А як там наші Лорди? Ще й досі чатують в донжоні?
— Ми подумали, пане професор, — розпочав Боян, — що вже час їм переїхати десь до комфортнішого місця.
— Наприклад, до котроїсь з професорських резиденцій, — зухвало додав Еван.
— Оце цікаво. А до котрої?
— Ми ще не вирішили. Оскільки Дафна наполягає на тому, що нашу поведінку відстежують за допомогою відеокамер… — я спостерігала за професором, сподіваючись розгледіти якусь неадекватну реакцію, але той лише зацікавлено підняв брову, — То ми думаємо, десь повинен бути пульт керування і…
— А, до речі, — усміхнувшись, перепинив мене професор, — Щось я не бачу самої Дафни. Вона що, знешкоджує відеокамери в душовій кімнаті?
Ми перезирнулися.
— Ми її сьогодні ще не бачили, — повідомив Еван, — А вам вона нічого не говорила?
Тоді я не зрозуміла, до чого був цей наголос, зроблений Еваном. Втім, на все є причина. Іноді, правда, настільки кумедна, що хоч плач.
— Та ні. Зайдіть до неї після пари, передайте мої вітання з приводу нового цікавого вивиху в сюжеті.
Ми дещо заспокоїлись. Таємничі зникнення до цього часу мали цілком офіційні пояснення. За власним бажанням… куратора попереджено… А раз пан Арт нічого не знає, значить… Значить, все гаразд?
Але Дафна так і не з’явилася. На перерві ми з Еваном довго і безрезультатно калатали в двері її кімнати. Потім, для певності, зазирнули до душу і вбиральні. Оскільки Дафни ми там не виявили, довелося нам витримати ще один сеанс акопуктурної терапії — пропустити пару декана якось ніхто не наважився. Втім пана Фелоні ніхто не слухав, а нещасна Ангела, котрій випало розповідати про феномен конформності в групах, плутала Аша з Ешером, а Шеріфа з шафером від чого декан конвульсивно посмикувався і тяжко зітхав.
На обіді на нас чекала ще одна несподіванка — за столом бамбузлівців бракувало одного. Радше, однієї — зникла наша улюбленка Лора. Тобто, звичайно, не зникла — з офіційним поясненням на цей раз не було ніяких ускладнень: Рене Бамбузл авторитетно повідомив про її від’їзд.
Ангела лише кивнула; коли зранку вона повернулася з душу, коло ліжка стояли зібрані валізи, самої Лори вона не бачила.
Все в найкращих традиціях… Але до сьогодні люди не "від’їжджали" по двоє. Та й речі Дафни залишились на своїх місцях — Герда дозволила нам переконатись в цьому, супроводжуючи екскурсію єхидними коментарями на зразок "це в нас — салон краси", " а тут — поклади дорогоцінних металів". Ох і противна ж особа!
Залишалось лише донести факт відсутності Дафни до відома адміністрації.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40